Receptai

Vynas su prieskoniais ir vaistiniais augalais

Vynas su prieskoniais ir vaistiniais augalais

Artėjant žiemos šventėms dažnas skanauja cinamonu bei kitais prieskoniais pagardintą karštą vyną, tačiau šį kartą prisiminiau kiek kitą, nei kiek ne prastesnį vyno “patobulinimo” receptą. Tai vynas su prieskoniais ir vaistiniais augalais.

Greičiausiai esate girdėję, jog vynas nuo senų senovės buvo vartojamas sveikatai gerinti. Apaštalas Paulius laiške šv. Timotiejui rašė: “Gerk ne vien vandenį, bet vartok ir truputį vyno dėl savo skrandžio ir dažnų negalavimų”.

Žolelių vynasVartojamas nedideliais kiekiais raudonasis vynas teigiamai veikia širdį bei visą kraujotakos sistemą, todėl raudonas vynas dažnai yra rekomenduojamas žmonėms sergantiems kraujo apytakos ligomis.

Žinoma, kad nedidelis kiekis vyno valgant gerina virškinimą. Naudingosios vyno savybės gali dar labiau išryškėti, į jį įbėrus gydomosios galiomis pasižyminčių žolelių ir augalų.

Žolelių vynas puikiai atgaivina, taip pat jis yra naudojamas žadinti apetitui. Žolelių vyną galite gaminti tiek iš raudonojo, tiek iš baltojo vyno.

Žolelių vyno gamyba nėra sudėtinga:

Paimkite butelį vyno ir nupilkite iš jo stiklinę vyno. Įdėkite šakelę čiobrelių, įberkite 1/2 arbatinio šaukštelio tarkuotų muskato riešutų, 1/4 arbatinio šaukštelio tarkuoto imbiero, cinamono lazdelę ir 8-10 dideles razinas.

Užkimškite butelį kamščiu arba uždekite dangteliu ir palaikykite dvi savaites, kad pritrauktų. Perkoškite vyną pro sietelį į stiklinį ąsotį, kad neliktų čiobrelių ir imbiero gabaliukų.

Pro filtrą supilkite vyną atgal į butelį ir vėl jį sandariai užkimškite. Kasdien patariama išgerti po pusę stiklinės žolelių vyno. Jei norite ilgiau vartoti vyną, praskieskite jį vandeniu.

Vynas su prieskoniais
Vynas su žolelėmis

Apie autorių

Justinas Pakalnis

Justinas Pakalnis

Negaliu tiksliai pasakyti, kada mane pažįstantys žmonės ėmė vadinti žolininku. Dar vaikystėje senelis visuomet pasiimdavo drauge į laukus kur jis kantriai pasakojo man apie kiekvieną žolelę, o aš įdėmiai klausydavau. Vakarais rišdavome surinktas gėrybes į pundelius ir kabindavome šiaurinėje trobos pusėje esančioje verandoje.

Vienas komentaras

Komentuoti

Leave a Reply to Irena Atšaukti

  • Labai patinka visos svetaines turinys. Didelis Jums aciu. Tik viena smulkmena liko neaiski, kai skaiciau apie raudona vyna ir jos gardinima zolelemis. Ar tinka bet koks raudonas vynas? Gal turite pasiulyti koki nors isskirtini vyna? dekinga

Reklama

Reklama