Augalai

Taukmedis (Afrikinis sviestmedis)

Taukmedis

Afrika savyje slepia daugybę paslapčių ir gėrybių, kuriomis moka pasinaudoti tik vietinės gentys ir aišku, gyvūnai. Tačiau yra vienas augalas, kurio gėrybėmis džiaugiasi visas pasaulis. Be jo riešutų ir aliejaus būtų neįsivaizduojama kosmetikos, maisto, medicinos pramonė ir daug kitų gamybos sričių.

Taukmedžio šakelė botanikojeDidis 14 amžiaus keliautojas ir rašytojas Ibn Battuta aprašė labai daug Afrikos augalų. Jį ypač sužavėjo vienas medis, be kurio vietiniai gyventojai neįsivaizduoja savo gyvenimo. Jis rašė, kad to medžio vaisiai skoniu panašūs į slyvas, abuolius ir abrikosus kartu. Jie trumpo agurko formos, o prinokę sutrūksta. Viduje slypi į miltus panašus minkštimas ir branduolys — sėkla. Sėklos panašios į riešutus arba dideles pašarines pupas. Vietiniai juos kepa arba susmulkina ir gamina ypatingus pyragėlius. Maistą kepa iš sėklų išspaustame aliejuje, kuris atšalęs sustingsta. Šiuo aliejumi afrikiečiai gydo įvairias ligas, jo pila į lempas, įtrina trobeles ir net kalkina žemę.

Stebuklingą medį vietiniai gyventojai vadina kariti arba ši. Tai afrikinis taukmedis (Butyrospermum parkii), labai panašus į mūsų ąžuolą. Iš Afrikos kilo ir angliškas taukmedžio pavadinimas shea. Taip jį pavadino škotų tyrinėtojas Parkis Mungo, kuris pirmas iš europiečių aprašė šį augalą. Jo vardas įamžintas lotyniškame taukmedžio pavadinime.

Taukmedis užauga iki 10-20 m aukščio ir gyvena labai ilgai. Jo gyslomis teka pieniškos sultys, kurios ore stingsta ir taip pat naudojamos afrikiečių buityje. Taukmedžiai pradeda derėti po 20 metų ir gausiai dera apie 100 m. Suaugęs medis kasmet subrandina po 15-20 kg vaisių. Tai visžalis augalas, lapai krenta pamažu, o jų vietoje iš karto išauga nauji. Stora žievė saugo kamieną nuo perkaitimo ir perdžiūvimo.

Kvapūs rudi žiedeliai pasirodo gruodį ir žydi iki kovo. Vaisiai labai panašūs i nedidelius avokadus, jie žali, o prinokę rudi, maždaug 4 cm skersmens. Vaisiaus viduje yra stambus branduolys, kuriame net 50 proc. riebalų. Iš branduolių išspaustu aliejumi gydomi odos negalavimai, tai puiki kosmetinė priemonė. Jį nuolat naudojo Egipto karalienė Kleopatra — taukmedžių vaisių jai atveždavo molio induose iš Nubijos (dabar Sudanas).

Dabar taukmedžio aliejus plačiai naudojamas medicinoje ir kosmetikos pramonėje. Jis tinka jautriai kūdikių odai, gelbsti nuo strijų, saugo odą nuo vėjo ir saulės, jaunina ją ir gydo. Labai tinka masažui, gerina kraujotaką. Afrikoje taukmedžio aliejumi tepami skaudantys raumenys ir sąnariai, juo gydomas reumatas. Juo dar gardinamos salotos, kepamas maistas.

Taukmedžio vaisiaiAfrikiečiams taukmedis šventas. Surinkę vaisius, jie ilgai ir audringai švenčia derliaus šventę – geria nestiprius alkoholinius gėrimus, aukoja viščiukus, daug valgo ir šoka. Dažnai linksmybės užtrunka keletą savaičių. Pirmą šventės dieną šviežiame aliejuje gaminamas ypatingas patiekalas su rudomis pupomis.

Taukmedžių sėklos džiovinamos saulėje, paskui nulupamas kevalas, minkštimas sutraiškomas, kad gautųsi miltai, o paskui kaitinama ant lėtos ugnies. Receptą, kaip paprastomis priemonėmis išspausti aliejų, afrikiečiai saugo kaip didžiausią paslaptį. Įdomu tai, kad vyrams neleidžiama rinkti taukmedžio vaisių, jiems draudžiama šiuos medžius kirsti, o geriausia jų visai neliesti.

Į Europą taukmedžio vaisiai pakliuvo tik XIX am. pabaigoje, o pirmi išsamūs aliejaus tyrimai atlikti 1930 metais. Chemikai jį puikiai įvertino, juo labiau, kad jis ilgai negenda be jokių konservantų. 1960 metais taukmedžių aliejų iš rinkos trumpam išstūmė kakavmedžių aliejus, bet netrukus jis vėl išpopuliarėjo.

Taukmedžio aliejus gydo alerginį dermatitą, žaizdas ir sumušimus, lygina raukšles, jaunina ir drėkina odą. Jo dedama į kūno ir veido odos kremus, ypač skirtus vyresnio amžiaus moterims, apsauginius pienelius ir aliejus nuo saulės. Aliejaus reikia labai nedaug – jeigu nesergama odos ligomis, užtenka juo kūną patepti kartą per mėnesį. Perdozuoti taip pat neįmanoma, nes į odą susigeria tik tiek, kiek reikia, o likutis po kelių minučių nuvalomas popierine servetėle.

Deja, šis puikus augalas auga tik Afrikoje ir niekur kitur. Todėl jų nedaug, o aliejus brangus. Ypač vertinamas taukmedžio porūšis Butyrospermum parkii Nilotica (auga Nilo aukštumose). Iš jo vaisių išspaustas aliejus ypatingai minkština odą, yra kvapnus.

Taukmedžio vaisiai ir sviestas
Afrikinis sviestmedis (taukmedis)

Apie autorių

Justinas Pakalnis

Justinas Pakalnis

Negaliu tiksliai pasakyti, kada mane pažįstantys žmonės ėmė vadinti žolininku. Dar vaikystėje senelis visuomet pasiimdavo drauge į laukus kur jis kantriai pasakojo man apie kiekvieną žolelę, o aš įdėmiai klausydavau. Vakarais rišdavome surinktas gėrybes į pundelius ir kabindavome šiaurinėje trobos pusėje esančioje verandoje.

Teksto komentarai

Komentuoti