Ajeras, balinis (lot. Acorus calamus L.)

Ajerą į Lietuvą atsinešė keliaujantys Totoriai, tam, kad jis grynintų ir valytų vandens telkinius, kuriuose jie girdė savo arklius.

Liaudis išsiaiškino ajero vaistines savybes ir jo šakniastiebių preparatus naudojo galvai plauti, burnai skalauti, virškinimui gerinti. Dėl stipraus ir malonaus aromato ant ajerų lapų kepė duoną, susmulkinę naudojo kaip prieskonį.

Kontraindikacijos

Ajero preparatų nenaudoti jei sausa oda. Naudojant didelėmis dozėmis į vidų gali pagausėti kraujavimas menstruacijų metu.

Naudojimas

Liaudies medicina gydimui naudoja ajerų šakniastiebius. Augale esančios medžiagos gerina virškinimą, didina apetitą, padeda sergant opalige. Paruoštais šakniastiebių milteliais valomi antys, taip gerinamas burnos kvapas, stiprinamos kraujuojančios dantenos, stiprėja balso stygos. Ajero nuoviru gali būti plaunami stipriai besiriebaluojantys, silpni plaukai, nuoviras plaukus šviesina. Nedideliais kiekiais geriamas šakniastiebių nuoviras padės esant padidėjusiam skrandžio rūgštingumui.

Rinkimas ir laikymas

Dažniausiai ajero šakniastiebiai kasami pavasarį arba rudenį. Tuomet turint aštrų kastuvą ar kitą priemonę, šakniastiebiai atkertami vieni nuo kitų, raunami, apskutami ir nuvalomi. Nusausinus, priklausomai nuo šakniastiebio storio išilgai supjaustoma į 2-4 dalis ir džiovinama 30-35 oC laipsnių temperatūroje. Gerai išdžiuvę šakniastiebiai kartaus skonio, balto ar rausvoko atspalvio, būdingo kvapo. Laikomi sausoje vėsioje vietoje, paruoštus patartina sunaudoti per 2-jus metus.

Paplitimas

Auga grioviuose, pakrantėse, nesrauniose upėse ir paežerėse, kur kaupiasi dumblas. Lietuvoje apyretis.

Kiti naudojimo būdai

Ant išdžiovintų ajero lapų kepama duona. Iš ajero išgautas aliejus naudojamas parfumerijoje, gėrimų gamyboje. Ajeras gali būti naudojamas kaip prieskonis kulinarijoje.

Veikliosios medžiagos

Ajero šakniastiebiuose kaupiasi eteriniai aliejai, nemažai krakmolo, raugų, gleivių bei askorbo rūgšties.

Kiti faktai

Ajeras natūraliai brandina uogas, tačiau Lietuvoje nėra jį apdulkinti galinčių vabzdžių.

Ajerus laisvai galima kasti tik asmeniniam naudojimui, norint rinkti pramoniniams tikslams, reikalingas leidimas. Ajeras įtrauktas į „Apribotų ar draudžiamų rinkti bei prekiauti laukinių augalų sąrašą“.

Galerija

Naudotos literatūros sąrašas

  • [15] Kaunienė Vilma, Kaunas Egidijus. “Vaistingieji augalai” Kaunas: Varpas, 1991. ISBN 5-89942-087-1
  • [19] Ragažinskienė Ona, Rimkienė Silvija, Sasnauskas Valdas. “Vaistinių augalų enciklopedija”, Kaunas: Lututė, 2005. ISBN 9955-575-73-5
  • [23] Šimkūnaitė Eugenija. “Sveiko gyvenimo receptai” Vilnius: Žuvėdra, 2007. ISBN 978-9955-669-22-7
  • [56] Autorių kolektyvas. „Lietuvos TSR Flora VI“ Vilnius: Mokslas 1980.
  • [83] K. Obelevičius, S. Petkevičiūtė, E. Šeinauskienė. „Prieskoninių augalų ir jų vartojimo žinynas“ Kaunas: Lututė, 2011. ISBN 978-9955-37-127-4

Susiję straipsniai

Komentarai